Babassu Oil: 8 Alasan Baik Untuk Mengamalkan Produk Ini Dalam Kehidupan Harian Anda

Babassu adalah tumbuhan, spesis sawit dengan biji yang boleh dimakan, dari mana diekstrak minyak yang banyak digunakan dalam pembuatan produk kecantikan, bahan api dan masakan tempatan.

Loji saiz besar, boleh mencapai ketinggian kira-kira 20 meter. Di antara komponennya, ia juga mungkin untuk memanfaatkan pucuknya, mengekstrak hati sawit, jerami untuk membuat kerajinan, serta buahnya sementara hijau, digunakan secara meluas sebagai arang untuk merokok getah.

Menurut ahli farmasi Jamar Tejada, sawit ini berasal dari Brazil, ditemui dari rantau Amazon ke Bahia dan Mato Grosso, tetapi terdapat rekod tumbuhan ini juga di Suriname dan Bolivia.


Pokok sawit ini juga boleh dikenali sebagai kelapa monyet, bauaçu, auaçu, baguaçu, aguaçu, uauaçu, kelapa sawit, coco-naiá, coco-pindoba, bagauacuí atau jerami putih.

8 Manfaat Hebat Minyak Babassu

Menurut profesional, minyak babassu adalah produk serbaguna, yang mempunyai banyak nutrien yang penting untuk kesihatan badan keseluruhan, dengan ciri kurang berminyak, digunakan secara meluas dalam aplikasi kulit dan rambut, dan biasanya digunakan dalam pembuatan sabun. , menggantikan lemak haiwan dan mineral. Semak beberapa manfaat menggunakan minyak ini:

Juga baca: 10 Makanan Yang Boleh Mencegah Kanser


1. Mengimbangi flora usus

Oleh kerana minyak ini merupakan sumber asid laurik yang sangat baik (kira-kira 50% daripada komposinya), ia membantu mengimbangi flora usus dengan menghalang masalah seperti cirit-birit dan sembelit.

2. Membantu sistem imun

"Produk ini juga membantu meningkatkan imuniti kerana ia merangsang pembentukan limfosit, sel-sel pertahanan kami, dalam sumsum tulang," kata Jamar.

3. Melembapkan dan merawat kulit kepala

Minyak ini mempunyai sifat pelembab dan pelembab, yang memberi manfaat kepada kesihatan rambut, serta pelembab dan pembersihan kulit kepala. Asid Lauric, komponen yang banyak dalam produk ini, juga membantu merawat kerengsaan kulit kepala dan merupakan tambahan dalam rawatan kelemumur dan seborrhea.


4. Membantu dengan penjagaan kuku

Menurut pakar kecantikan Klinik Benesse Tatiana Galhanone, amalan yang baik untuk menguatkan kuku dan mengurangkan kutikula adalah dengan menggunakan minyak ini secara tetap untuk kedua-dua jari dan jari kaki.

5. Mempercepat proses penyembuhan

Kerana minyak ini adalah sumber vitamin E, ia membantu dalam proses penjanaan selular. "Oleh itu, ia boleh membantu dengan penyembuhan kulit, bibir yang pecah, luka bakar dan luka cetek," kata ahli kecantikan tersebut.

Baca juga: 16 Manfaat Minyak Marigold yang Hebat dan Cara Penggunaannya dalam Kehidupan Seharian

6. Melembapkan kulit

Mempunyai pelembap dan sifat emolien, minyak ini dapat menghidrat tanpa meningkatkan rasa, yang digunakan secara meluas dalam industri kosmetik dalam penyediaan sabun, minyak mandi dan perapi.

7. Menyokong rawatan jerawat

Menurut ahli farmasi, kerana produk ini kaya dengan phytosterols dan vitamin E, ia mempunyai tindakan antioksidan yang hebat, berfungsi dengan berkesan pada keradangan, termasuk mengurangkan kemerahan yang disebabkan oleh jerawat.

8. Mempunyai tindakan antioksidan

Menjadi kaya dengan vitamin E, tindakan antioksidannya melawan radikal bebas, menjadi senjata yang baik untuk mencegah kanser dan penyakit degeneratif lain.

Cara menggunakan Minyak Babassu

Mengenai penggunaan minyak ini, Jamar mendedahkan bahawa dalam kosmetologi, kepekatannya berbeza antara 0.5 dan 5% dalam lotion krim, 0.5 dan 8% dalam sabun bar dan 0.1 dan 1% dalam produk. kapilari.

"Apabila menelan jumlah ideal bervariasi antara 10 dan 20 ml sehari, tetapi selalu bermula dengan jumlah yang lebih kecil untuk memahami jika tubuh akan bertolak ansur dengan positif," mengesyorkan profesional. Perlu diperhatikan bahawa ideal adalah untuk mendapatkan bimbingan dari profesional, doktor, ahli farmasi atau pakar pemakanan yang berkelayakan untuk petunjuk dan panduan yang betul.

Baca juga: 40 cara pintar menggunakan minyak kelapa dalam kehidupan harian anda

Juga mengikut profesional, salah satu bentuk yang paling biasa digunakan, yang mempunyai kualiti yang baik, adalah minyak babassu halus, yang tidak mempunyai rasa atau bau. "Apabila ia halus, ia tahan suhu memasak yang lebih tinggi dan merupakan pengganti yang baik untuk minyak goreng biasa," katanya mengajar. Adalah mungkin untuk mencari jenis produk ini di rumah produk semula jadi.

Kegunaan Lain Minyak Babassu

Profesional juga mendedahkan bahawa produk ini boleh digunakan dalam haiwan kesayangan, dengan syarat bahawa dengan menunjukkan seorang doktor haiwan, mencari kebersihan gigi yang lebih baik, keseimbangan hormon, pencernaan yang lebih baik dan meningkatkan imuniti.

Sebagai penggunaan yang luar biasa, apabila menggunakan minyak babassu untuk perabot kayu, mungkin untuk memanjangkan hayat berguna ini, disebabkan oleh ciri-ciri fungisida asid laurik.

Kesan Sampingan dan Kontraindikasi

Menurut Jamar, tiada laporan mengenai kesan sampingan atau kontraindikasi produk ini, dan harus diperkenalkan, dalam hal penggunaan lisan, dilakukan secara beransur-ansur, mencegahnya daripada merangsang usus secara berlebihan.

Produk kaya dengan asid laurik dan vitamin E, minyak babassu mempunyai manfaat yang besar jika digunakan pada kulit, rambut dan kuku, dan merupakan pilihan yang baik untuk kegunaan kuliner, menggantikan minyak masak biasa. Cuba!

Babassu Oil Benefits - Natural Hairs, Babassu Oil vs Coconut Oil (Ogos 2020)


  • 1,230